Zioła i nutraceutyki – nowa książka

Książka “Zioła i nutraceutyki” nie jest kolejną encyklopedią ziół. To zbiór prac tematycznych pasjonatów zielarstwa i zdrowego trybu życia pokazujący w praktyce, jak różne może być podejście do tego tematu. Z jednej strony znajdziecie tu kilka dokładnie opisanych ciekawych ziół, wraz z ich zastosowaniem i oddziaływaniem na ludzki organizm, ale dowiecie się również o herbacie, octach, olejkach eterycznych czy toksynach, które przedostają się do ludzkiego organizmu. Poruszyliśmy problem kształcenia kadr medycznych i zawodów w obszarze fitoterapii. Podzieliliśmy się także sprawdzonymi przepisami, które – mamy nadzieję – pozostaną w Waszej kuchni i domowej apteczce na stałe.Bardzo chcieliśmy, aby w Wasze ręce trafiła książka w której znajdziecie nie tylko naukowe wyjaśnienia botaniczne i biochemiczne, ale przede wszystkim w łatwych słowach opowieści o tym, jak cennym darem od natury są zioła.
Zapraszamy więc do świata naszej ziołowej pasji i życzymy Wam inspirującej lektury (300 stron). Redaktor prowadzący oraz autor rozdziału 15 – Rafał Kudliński (członek SPSS).

Spis treści:

  • Rozdział 1: Marta Sobera: Fitoterapia w kształceniu kadr medycznych
  • Rozdział 2: Magdalena Gawlas: Wszędzie ta chemia
  • Rozdział 3: Aleksandra Trawka: Pokrzywa zwyczajna
  • Rozdział 4: Jolanta Szlag: Oregano lebiodka (Origanum vulgare). Surowiec zielarski i przykłady zastosowania
  • Rozdział 5: Magdalena Gawlas: Apteka w jednej roślinie – szerokie zastosowanie mniszka lekarskiego
  • Rozdział 6: Dorota Czechowska: Nasturcja (Tropaeolum majus) w domowej aptece i w kuchni. Właściwości lecznicze nasturcji.
  • Rozdział 7: Sławomir Mazurek: Wykorzystanie ziół występujących w rezerwacie „Stawy Milickie” na przykładzie pałki szerokolistnej (Typha latifolia L.)
  • Rozdział 8: Anna Thomann: Konopie: święta roślina czy narkotyk? Charakterystyka konopi i ich właściwości lecznicze
  • Rozdział 9: Aleksandra Szydłak: Właściwości prozdrowotne roślin inwazyjnych na przykładzie nawłoci kanadyjskiej (Solidago canadensis L.) oraz rdestowca japońskiego (Reynoutria japonica)
  • Rozdział 10: Agnieszka Cybulska-Małycha Prozdrowotne i środowiskowe właściwości octów naturalnych
  • Rozdział 11: Piotr Snacki: Wykorzystanie olejków eterycznych w terapii infekcji Helicobacter Pylori
  • Rozdział 12: Michał Szymczak: Sześć kolorów herbaty, czyli jak poprawić zdrowie pijąc herbatę
  • Rozdział 13: Katarzyna Pokora: Ziołowe wsparcie w leczeniu boreliozy
  • Rozdział 14: Iwona Wolna: Zioła o potencjalnym działaniu na koronawirusy
  • Rozdział 15: Rafał Adolf Kudliński: Zarys toksykologii w kontekście łańcucha pokarmowego człowieka – czyli jak substancje toksyczne trafiają do naszej kuchni i co zrobić aby zmniejszyć ich ilość w naszych organizmach.
  • Rozdział 16: Michał Szymczak: Dziesięć ziół rosnących wokoło nas
  • Rozdział 17: Przepisy

Oficjalna strona książki >  www.ziolainutraceutyki.pl